Bel direct voor een afspraak +31(0)6-299 611 00

sterilisatieSterilisatie bij de man door middel van vasectomie is een ingreep waarbij de beide zaadleiders tussen de testikels (zaadballen) en de prostaat worden onderbroken. Daarbij worden de zaadleiders doorgesneden en afgebonden. Erectie en ejaculatie (zaadlozing) worden niet verstoord. Er treedt een gewone lozing van zaadvloeistof op. Deze vloeistof bevat na de ingreep echter geen zaadcellen meer. De zaadcellen worden door het lichaam opgenomen.

1. Voorbereiding

De arts die de ingreep zal verrichten, wil u eerst van tevoren zien, en hij zal onderzoeken of de ingreep inderdaad op deze manier mogelijk is. Daarna wordt een afspraak gemaakt voor de feitelijke sterilisatie.

Er zijn een paar dingen waar u op moet letten wanneer u een sterilisatie wilt laten uitvoeren:

  • De dag voor de ingreep moet u het scrotum (de balzak) goed en ruim ontharen.
  • Neem de dag van de ingreep vrij.
  • U hoeft niet nuchter te blijven.
  • Neem een strakke onderbroek of zwembroek mee, die moet u na de ingreep zeker 24 uur dragen.
  • Zelf autorijden na de ingreep wordt afgeraden.

2. Behandeling

Na ontkleding van uw onderlichaam neemt u plaats op de behandeltafel. U wordt plaatselijk verdoofd, dat wil zeggen dat u ter plek van de ingreep geen gevoel meer hebt. Aangezien er af en toe aan de zaadleiders wordt getrokken tijdens de ingreep, hebt u wel een zwaar, wat pijnlijk gevoel in het gebied van de lies / de balzak . Bij de ingreep worden rechts en links sneetjes in de balzak gemaakt waarlangs de zaadleiders tevoorschijn kunnen worden gehaald. Vervolgens wordt aan elke zijde een stukje van de zaadleider weggenomen. De eindjes worden afgebonden, dicht geniet en soms dicht geschroeid. De huid wordt met een hechting (die vanzelf oplost) gesloten.

3. Spermacontrole

U krijgt van ons een brief mee voor de huisarts waar u ongeveer drie maanden na de ingreep een spermacontrole moet laten doen. Informeer eerst bij u huisarts of  deze controle in zijn/haar praktijk gedaan wordt. Zo niet, dan kunnen ze u verwijzen naar het ziekenhuis. Bij een spermacontrole dient u een hoeveelheid ochtendsperma op te vangen en binnen twee uur bij een van de assistentes af te geven. Vervolgens wordt onder de microscoop bekeken of er nog zaadcellen in het sperma aanwezig zijn. Is dit niet het geval, dan is de ingreep geslaagd.

4. Mogelijke complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico's en ook bij deze operatie is er een normale kans op complicaties. Een geringe blauwverkleuring van de balzak en de basis van de penis is niet verontrustend, het is een uiting van een kleine bloeduitstorting. Een nabloeding of wondinfectie treedt zelden op. Er zijn ook enkele specifieke complicaties mogelijk.

Soms ontstaat na de ingreep aan het dichte uiteinde van de zaadleider een bobbeltje van een paar millimeter tot een centimeter dikte. Dit is een opeenhoping van zaadcellen. Het is onschuldig, er hoeft niets aan gedaan te worden.
Bij hoge uitzondering mislukt de ingreep, bijvoorbeeld doordat spontaan herstel van de zaadleider optreedt of omdat er toevallig twee zaadleiders naar één testikel (zaadbal) lopen.
Omdat geopereerd wordt in de nabijheid van de bloedvaten naar de testikels (zaadballen) en deze beschadigd kunnen raken, kan de bloedvoorziening naar de testikel in het gedrang komen. De bal wordt dan kleiner (atrofie). Ook al komt deze complicatie uitermate zelden voor, het is goed dit toch te vermelden.

5. Kosten

De kosten voor een ingreep voor een sterilisatie is 450 euro. Dit bedrag dient voor de ingreep te worden voldaan.

Het kan zijn dat uw zorgverzekeraar deze ingreep vergoedt wanneer u aanvullend verzekerd bent. Mocht dit het geval zijn dan kunt u het bedrag achteraf declareren bij uw zorgverzekeraar. Informeer altijd eerst bij uw zorgverzekeraar of deze afspraken heeft met de Besnijdenis – en Sterilisatiekliniek Avicenna.

6. Aanmelden sterilisatie

Wanneer u besloten hebt een ingreep te laten verrichten kunt u zich hier via de website online aanmelden of telefonisch op nummer +31(0)6-299 611 00. De ingrepen vinden plaats op een zaterdag of zondag. Na het aanmelden krijgt u een bevestiging per e-mail.

Hieronder kunt u uw gegevens invullen:^ vorige pagina

Contactgegevens

Besnijdeniskliniek Avicenna

 

Kliniek Tegelen

Lingsterhofweg 176

5931 MC Tegelen

 

Kliniek Nieuwerkerk a/d IJssel

IJslandsmos 4
2914 SH Nieuwerkerk a/d IJssel

 

Kliniek Utrecht

Nieuwe Vaart 1

3551 AH Vleuten

 

Kliniek Den Haag

Hengelolaan 207 C

2545 JJ Den Haag

 

Telefoon: +31(0)6-299 611 00

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.besnijdeniskliniekavicenna.nl

Facebook button BKA

Kies uw taal

Heeft u vragen banner